SI / EN

Dirkači spoznali progo, jutri gre zares!

Dirkači spoznali progo, jutri gre zares!

Mednarodna gorsko - hitrostna dirka na Gorjance se je danes začela s tremi teki za trening. 1. trening se je nekoliko zavlekel, saj je prišlo do daljše prekinitve ob trčenjih lokalnega matadorja Mateja Grudnika in Hrvata Tončija Stahore. V obeh preostalih vožnjah nato, razen manjših postankov za pometanje zavojev, daljših prekinitev ni bilo. V konkurenci 117 vozil je s progo na Gorjance najhitreje opravil Čeh Jiri Svoboda (Norma M20F), ki je postavil najhitrejši čas prav na zadnjem treningu. S časom 01:45.78 je prehitel rojaka in zmagovalca GHD Gorjanci iz leta 2012 Vaclava Janika (Lola B02/50) za vsega 51 stotink, 3. čas na treningu pa je postavil Madžar Laszlo Szasz (Reynard Zytek), ki sicer nastopa pod hrvaško licenco.

Najhitrejši na treningu je bil sicer s časom zadovoljen, jutri pa na prvem mestu vidi svojega rojaka Vaclava Janika. "Janik je imel danes nekaj težav z elektroniko, a mislim, da bo jutri glavni favorit za zmago." Najboljši Slovenec je bil Vladimir Stankovič (Radical SR8 LM) na 4. mestu, ki je iz treninga v trening stopnjeval tempo in dokazal, da se bo boril za najvišja mesta. Dejal je: "Po krajšem premoru sem znova na Gorjancih z novim dirkalnikom. To progo imam zelo rad, je lepa in hitra, Pričakujem, da bom posegel po najvišjih mestih v nedeljo.


Glede na to, da je na letošnji GHD Gorjanci Stankovič edini od Slovencev, ki vozi formulo praktično nima konkurence slovenskem državnem prvenstvu. Še najbolj se mu je približal zmagovalec v Verzegnisu Matevž Boh (Mitsubishi Lancer EVO IX), ki pa je imel nesrečo na 2. treningu tako, da je njegov nastop na jutrišnji dirki vprašljiv. Tretji čas med Slovenci je dosegel Peter Marc (Mitsubishi Lancer EVO IX). Poleg formul in prototipov je na treningih gledalce navduševal Bolgar Nikolay Zlatkov v legendarnem Audi Quattru S1, ki s svojim rohnenjem in nekaj več kot 700 konji marsikaterega navdušenca spomni na zlate čase avtomobilizma. Zlatkov je bil danes zadovoljen: "Vse je bilo OK, samo nekaj sprememb moramo narediti na podvozju, Vedno vozim na polno in tudi jutri ne bo drugače, tako da štartam na zmago. Veste, dirkamo za ljudi, saj ne pridejo gledati avtobusov," je hudomušno zaključil Bolgar.


Jutri se nam obeta napet boj za najvišja mesta, ko bo pomembna vsaka stotinka. Prvi tek se prične ob 10. uri, 2. tek ob 12.30 uri in zadnji tek ob 14.30 uri.