SI / EN

Patrik Zajelšnik z neverjetnim rekordom do zmage na Gorjancih!

Patrik Zajelšnik z neverjetnim rekordom do zmage na Gorjancih!

“To je bila vožnja na limitu,” je po prihodu v cilj prve tekmovalne vožnje dejal Patrik Zajelšnik. Med gledalci je završalo, ko so se ure ob njegovem prihodu v cilj ustavile pri neverjetnih 1:33,086!

Čas, ob katerem je Zajelšnik v svoji Normi M20FC proti cilju drvel s povprečno hitrostjo prek 166 km/h, je stari rekord tekmovalne proge na Gorjancih izboljšal za skoraj 6 sekund! Zajelšnik je v tudi v drugo postavil izjemen čas (1:35,634) in na koncu z dobrimi osmimi sekundami naskoka slavil pred Čehom Vaclavom Janikom (Norma M20FC).

Slednji je prav tako izvrstno opravil s prvo vožnjo in z 1:38,050 postavil nov rekord steze, a ta je zdržal le slabe pol minute - do Zajelšnikovega prihoda v cilj. Tretje mesto je osvojil Italijan Stefano Di Fulvio (Osella PA30) - kljub temu da včeraj ni uspel zaključiti nobene izmed trening voženj. A Di Fulvio je odlično vnovčil svoje izkušnje z Gorjancev – tu je tudi že zmagal – in v drugi vožnji že dosegel čas boljši od poprejšnjega rekorda, 1:38,573. Četrti je končal Francoz Sebastien Petit (Norma M20FC).

Med turnimi avtomobili je bil tokrat najhitrejši hrvaški predstavnik Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer EVO) pred Čehom Karlom Trnenyjem (Škoda Fabia).

V konkurenci slovenskega državnega prvenstva smo po včerajšnji nesreči spremljali troboj za zmago. Udarili so se Matej Grudnik (Renault Clio), Rado Raspet (Audi R8) in Aleš Prek (Honda Civic). Ob krstnem nastopu z novim dirkalnikom je Matej Grudnik kar takoj prišel do zmage. Na koncu je slavil s sekundo in pol naskoka pred Raspetom in dobrimi tremi pred Prekom. Milan Bubnič zaradi zajetne prednosti pred Gorjanci še naprej ostaja v vodstvu točkovanja DP.

Po divizijah je bilo najbolj napeto v diviziji 1, kjer z odlično drugo vožnjo slavil Matej Oblak (MG ZR 105). V njej je proti dotlej vodilnemu Aleksandru Buhu (Peugeot 205) uspel pridobiti sekundo, kar je bilo v seštevku dveh voženj dovolj za zmago z dvema desetinkama naskoka. Tretje mesto je zasedel Franci Likovič (MG ZR 105), ki je zdaj z Oblakom na vrhu lestvice točkovno izenačen. Žal je v prvi nedeljski vožnji nesrečo doživel Žan Nagode (MG ZR 105), ki bi se sicer lahko vmešal v troboj omenjenih dirkačev.

Številčnejši konkurenci smo bili na Gorjancih priča tudi v ostalih divizijah. V diviziji 2 je pričakovano slavil Matevž Čuden (Renault Clio RS), tokrat pred domačinom Blažem Cimrmančičem (Renault Clio RS) in Matejem Benčino (Zastava Yugo E1), ki je v drugi vožnji v boju za tretje mesto prehitel še enega domačina Miho Fabijana (Renault Clio RS).

V državnem prvenstvu divizije 3 je kajpak slavil Patrik Zajelšnik, drugo mesto pa je zasedel Vladimir Stankovič (Norma F20), ki je bil na skupno devetem mestu tudi drugi najhitrejši slovenski dirkač današnjega dne. Aleksander Zajelšnik (Norma M20F) in Grega Ivič (Renault Alpa Fr 94) sta zaradi tehničnih težav odstopila.

Pokalno prvenstvo divizije 4 je tokrat minilo v prevladi Aleša Preka, za drugo mesto pa sta se udarila dirkača v Mitsubishijih, Matic Kogej in Peter Marc. Uspešnejši je bil Kogej. V boj za vrh bi se lahko vmešal tudi Alojz Udovč (Renault Clio R3), a je dolenjski dirkač na treningih doživel nesrečo. Svojevrsten in hvalevreden dosežek njegove ekipe je že nastop na nedeljski dirki, ki ga je Udovč nadgradil s četrtim mestom v svoji diviziji.

Na Gorjancih smo prvič spremljali tudi obračuna v pokalu R2 in pokalu Renault Twingo. V prvem je slavil Denis Savič (Opel Adam R2), v drugem pa Špela Brezic, ki je edina končala z dirko. Njena konkurenta Domen Svet in Sandi Krhin sta doživela nesreči in odstopila.

Letošnja, jubilejna 30. dirka na Gorjancih je torej postregla z najbolj kakovostnim dirkaškim spektaklom doslej, kar se je poznalo tudi na številu gledalcev. To je bilo znatno večje kot v preteklih sezonah. Odličen obet za prihodnje sezone, ko se obeta tudi prenova celotne asfaltne podlage, kar bo pomenilo še hitrejšo in varnejšo tekmovalno progo.