SI / EN

Federico Liber zmagovalec GHD Gorjanci 2015, v slovenskem državnem prvenstvu slavil Aleš Prek!

Federico Liber zmagovalec GHD Gorjanci 2015, v slovenskem državnem prvenstvu slavil Aleš Prek!

Po včerajšnjem muhastem vremenu in odpovedi zadnjega treninga je bilo danes vreme naklonjeno dirkačem, saj sta obe tekmovalni vožnji minili v sončnem vremenu. Po seštevku dveh voženj je s progo najhitreje opravil Italijan Federico Liber (Gloria C8P EVO), ki je bil najhitrejši v obeh vožnjah in tako ponovil uspeh iz leta 2013. Najbolj se mu je približal lanskoletni zmagovalec Čeh Vaclav Janik (Norma M20FC), ki je zaostal skoraj 3 sekunde, na najnižjo stopničko odra za zmagovalce se je uvrstil še rojak Peter Trnka (Norma M20FC). Od Slovencev se je najbolje uvrstil Vladimir Stankovič (Coloni JPV F3) na 19. mestu, ki se več kot očitno še ni spoprijateljil z novo formulo. V razvrstitvi evropskega-gorskega prvenstva starodobnih vozil je slavil Italijan Uberto Bonucci (Osella PA9/90), hkrati pa je zasedel odlično 4. mesto v generalni razvrstitvi. Drugo mesto med historiki je zasedel Francoz Jean Marie Almeras (Porsche 935).


Prva vožnja je bila pravi maraton, saj je prišlo do nekaj večjih nesreč in je direktor kar šestkrat ukazal rdečo zastavo. Najprej je prišlo do zamude po nesreči skakalnega šampiona Jurija Tepeša, ki je kot predtekmovalec po nekajkratnem obračanju popolnoma razbil svojega Megana Trophy 275. Na srečo sta jo s sovoznikom odnesla brez posledic tako, da se bo Tepeš lahko v miru pripravljal na novo skakalno sezono. Za naslednji večji premor je poskrbel Čeh Jiri Svoboda (Norma M20), ki je zletel s ceste in razlil olje. Kot zadnji se je v prvi vožnji na progo podal najhitrejši na včerajšnjih treningih in favorit za zmago Švicar Tiziano Riva (Reynard 92D), ki je kot je sam dejal, zaradi večkratnih prekinitev izgubil koncentracijo in kmalu po štartu zdrvel s ceste in tako klavrno končal dirko med drevesi. Druga vožnja je minila brez daljših prekinitev. Vaclav Janik je po odlični 2. vožnji napredoval iz četrtega na drugo mesto in tako izrinil Uberta Bonuccija s stopničk. Federico Liber in Peter Trnka sta zadržala mesti iz 1. vožnje. V slovenskem državnem prvenstvu je slavil Aleš Prek (Honda Type R) in tako po lanskoletni suši ponovno stopil na najvišjo stopničko. Lokalni matador Matej Grudnik (Renault Twingo RS) je zasedel 2. mesto, izkušeni Peter Marc (Mitsubishi Lancer EVO IX) pa je zasedel 3. mesto, s tem je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva. Zmagovalec prve dirke državnega prvenstva v Verzegnisu Matevž Boh je zaključil z dirko že po včerajšnjih treningih, saj njegovemu moštvu ni uspelo popraviti dirkalnika. Prav tako je že včeraj zaključil dirko Milan Bubnič, zaradi tehnične okvare in s tem olajšal pot do zmage Preku.

GHD Gorjanci 2015 je postregla z močno in številčno zasedbo. Nastopilo je kar 35 formul in prototipov. Organizatorjem in dirkačem je šlo na roke tudi vreme, saj so tako lahko prikazali drzne vožnje, v katerih so uživali številni gledalci ob progi. Naslednja gorsko-hitrostna dirka se bo odvila v Lučinah 9. avgusta.

Končni rezultati GHD Gorjanci 2015:

1.         Liber Federico (ITA) (Gloria C8P EVO)                                          03:25.92 (150,35 km/h)

2.         Janik Vaclav (CZE) (Norma M20FC)                                              + 0:02.84

3.         Trnka Petr (CZE) (Norma M20FC)                                                 + 0:04.62

4.         Bonucci Uberto (Osella PA9/90).                                                   + 0:05.27    

5.         Pedrotti Gino (ITA) (Renault Formula)                                             + 0:07.10

6.         Szasz Laszlo (CRO) (Juno Ferrys CH3)                                         + 0:09.33

7.         Berto Franco (ITA) (Formula Renault Monza)                                   + 0:10.56

8.         Schagerl Karl (AUT) (VW Golf Rallye TFSI-R)                                 + 0:12.70

9.         Stollnberger Andreas (AUT) (Dallara Formel 3)                                + 0:12.79

10.       Madrian Ferdinand (AUT) (Norma M20F)                                         + 0:15.26

Celotne rezultate najdete tu: https://results.omikronplus.si/live/ghd_gorjanci2015/live.html