SI / EN

30. GHD Gorjanci v znamenju jubilejev in rekordne udeležbe

30. GHD Gorjanci v znamenju jubilejev in rekordne udeležbe

Preizkušnja na Gorjancih tudi letos odpira serijo domačih gorskohitrostnih dirk. Iz organizatorjevih vrst tokrat prihajajo odlične novice. Letošnja izvedba bo ena izmed najbolj kakovostnih, v vsakem primeru pa najštevilčnejše zastopana v petdesetletni zgodovini dolenjske avtošportne lepotice.

GHD Gorjanci praznuje Abrahama

Gre za avtošportno prireditev, ki ima najdaljšo tradicijo pri nas. Prva gorskohitrostna dirka na Gorjancih je potekala že leta 1969, kar pomeni, da letos praznuje častitljiv jubilej - 50 let od prve izvedbe. Zaradi nekaj vmesnih prekinitev bo letošnja dirka, prav tako jubilejna, trideseta po vrsti.

Rekordna udeležba kot zagotovilo za spektakel

Kako bi lahko bolje praznovali okrogla jubileja kot z rekordno dirkaško udeležbo? Na listi prijav najdemo kar 156 imen, kar dosedanji rekord izboljšuje za dva ducata prijav.

Dirkači prihajajo iz osmih držav, največ jih je iz Slovenije in Hrvaške, saj dirka šteje za njuni državni prvenstvi. Poleg tega dirka šteje tudi za evropski pokal modernih (IHCC) in evropski pokal starodobnih vozil (HHCC). Viktor Levec, predsednik organizacijskega odbora, je na tiskovni konferenci izrazil veliko zadovoljstvo nad odličnim odzivom dirkačev, sploh domačih, ki so precej presegli število iz preteklih sezon.

Eden izmed najmočnejših domačih adutov za visoko uvrstitev bo bržčas serijski državni prvak Milan Bubnič, ki nastopa z močno predelano Lancio Delto. Pivčan je član AMD Slovenija avto iz katerega izhaja tudi AŠD SA-I, ki bo dirko tudi letos pripravil v sodelovanju z AŠD Novo mesto. Skupaj bosta kluba zastopana s kar 13 dirkači. Bubnič se prve letošnje domače preizkušnje že zelo veseli, predvsem zaradi močne konkurence, ki obeta pravi dirkaški spektakel.

Program letošnje dirke bo potekal po ustaljenem časovnem razporedu. V petek bo ob 11. uri prvič zasedala žirija, ob 12. uri pa se pričenjajo administrativni tehnični pregledi. Dirkaško dogajanje se odpre v soboto, ko bo ob 11. uri na sporedu prvi izmed treh treningov. Nedeljska dirka bo sestavljena iz dveh voženj, prve ob 10. in druge ob 13. uri. Dogajanje bo po napovedih spremljalo vroče in suho vreme, ki bo omogočalo hitro in atraktivno vožnje, morda celo lov na rekord steze, ki je v lasti Patrika Zajelšnika in znaša 1:38.88 (povprečna hitrost 156,55 km/h).

Zajelšnik bo na Gorjancih nastopil tudi letos, ponovno z vrhunskim prototipom Normo M20FC. Med njegove največje konkurente v prvi vrsti prištevamo trikratnega zmagovalca GHD Gorjanci, Čeha Vaclava Janika, vrhunskega francoskega dirkača Sebastiena Petita (oba Norma M20FC) ter Italijana Stefana Di Fulvia (Osella PA30), ki je na Gorjancih leta 2016 senzacionalno slavil s prototipom starodobnikom.

Zaradi doseganja vrhunskih rezultatov je seveda nujno, da je tekmovalna proga čim bolj varna tako za tekmovalce kot tudi za gledalce ob njej. Organizatorji bodo najvišjo raven varnosti skušali zagotoviti z nekaj nove asfaltne podlage in nekaj sto metri dodatne varnostne ograde. Kljub temu direktor dirke Miha Levec gledalce vljudno naproša, da dosledno upoštevajo navodila uradnih oseb in pazijo na svojo varnost.

 

30. GHD Gorjanci 2019

Dolžina steze: 4.300 m

Nadmorska višina starta: 237 m

Nadmorska višina cilja: 515 m

Višinska razlika: 278 m

Povprečni naklon: 6,47 %

Organizatorja: AŠD SA-I in AŠD Novo mesto

 

Rekord tekmovalne proge: 1:38,88 - Patrik Zajelšnik (2016)

 

Zadnjih 5 zmagovalcev:

● 2018: Vaclav Janik (CZE), Norma M20FC

● 2017: Federico Liber (ITA), Gloria C8P EVO

● 2016: Stefano Di Fulvio (ITA), Osella PA 9/90

● 2015: Federico Liber (ITA), Gloria C8P EVO

● 2014: Vaclav Janik (CZE), Lola B02/50 F3000

 

Skupaj prijav: 156

 

Po državah:

● Slovenija: 52

● Hrvaška: 47

● Italja: 17

● Avstrija: 16

● Češka: 15

● Slovaška: 4

● Francija: 4

● Črna gora: 1